Un curs d’estiu de l’UJI analitza en Vilafamés de la vitivinicultura en Castelló

Plana Alta - El curs serà inaugurat en la Casa Quatre Cantons hui pel vicerector de Cultura, Extensió Universitària i Relacions Institucionals, Wenceslao Rambla i per l'alcalde de Vilafamés i diputat de turisme d'interior, José Pons

Diaridelaplana.com - 03/07/2014

El curs d’estiu «Enoturisme i vinicultura, maridatge d’oportunitats», dirigit pel professor del Departament d’Història, Geografia i Art de la Universitat Jaume I Javier Soriano, i organitzat en col·laboració amb l'Ajuntament de Vilafamés, abordarà la recent evolució de la vitivinicultura castellonenca i el fort impuls que els vins d’autor han experimentat a les comarques de Castelló i analtizarà aquesta nova realitat socioeconòmica.

Altre dels objectius del curs és analitzar com està afectant el canvi climàtic a la qualitat del vi i a les diferents tasques del cultiu. Per això, es comptarà amb la participació de la professora titular de la Universitat Rovira i Virgili, Montserrat Nadal, qui parlarà dels resultats de les seues investigacions en les comarques veïnes de Tarragona, molt semblants a les terres de l'Indicació Geogràfica Protegida Vins de Castelló.

La professora Nadal és responsable de projectes del grup de recerca VTV (Vitivinicultura). Moltes de les seues investigacions tracten de la sobre la maduració fenòlica del raïm i la determinació de la data òptima de verema, informació fonamental els últims anys a causa de les variacions tèrmiques i pluviomètriques que pateix el camp mediterrani. Aquesta i altres qüestions seran analitzades en la ponència titulada «Repercussions del canvi climàtic en la composició del vi en la DOca Priorat». Altres línies de recerca del seu grup a l'URV són l'avaluació de l'estrès hídric i la monitorització del cep per aconseguir un reg més eficient a les parcel·les i, sobretot, l'anàlisi microclimàtic a les diferents finques productores amb la finalitat de pal·liar els efectes del canvi climàtic.

L'aportació de Nadal servirà de complement de l'altra ponència enològica, a càrrec de la professora de la Universitat Politècnica de València, Victoria Lizama, i que tractarà dels diferents procediments productius per obtenir vins negres de criança. En aquest cas, es coneixerà de primera mà les tècniques tradicionals i les més innovadores, sovint complementàries i que expliquen molt bé la recent evolució de la vitivinicultura castellonenca i el fort impuls que els vins d'autor han experimentat a les comarques de Castelló

 

Tornar

 


Fobesa gestion medioambiental
Diaridelaplana.com
Email: info@diaridelaplana.com
© Diari de la Plana- Reservats tots els drets