Almassora implanta un sistema patentat per a netejar els excrements d'oronetes en el geriātric

Plana Alta - L'Ajuntament d'Almassora, en colˇlaboraciķ amb l'empresa UBE, instalˇlarā el primer sistema patentat per a solucionar el problema d'excrements de la colōnia d'orenetes instalˇlada en la residčncia municipal de la tercera edat

Diaridelaplana.com - 01/12/2016

Segons els tècnics municipals, la intervenció permetrà fer compatible la conservació dels nius amb la neteja de l'edifici.
Aquesta iniciativa forma part del projecte de control biològic dels mosquits mitjançant rates penades i aus urbanes. En aquest cas es tracta d'una colònia d'oreneta avió comú (Delichon urbicum). Aquesta espècie migratòria utilitza des de fa anys l'edifici de la residència de l'avinguda Generalitat per a nidificar però, tal com han detectat els tècnics de Sostenibilitat, fa falta conservar els nius de les façanes al mateix temps que s'han d'evitar les molèsties que provoquen els excrements.
Després d'una inspecció de l'edifici en la qual van participar membres d'aquest departament municipal, personal de la residència i un ornitòleg membre de Seu-BirdLife Castelló, els especialistes van plantejar diferents accions pràctiques. Fruit d'aquest acord va partir la proposta d'optar pel sistema Birds Clean, un canaló que se situa sota els nius existents i arreplega els excrements. Aquest canal es connecta al sistema de recollida d'aigua de pluja de la teulada, de manera que quan plou es neteja i els excrements s'evacuen juntament amb la pluja.
Aquesta solució evita la caiguda d'excrements sobre la façana dels edifici sense necessitat de prendre un altre tipus de mesures com la retirada de nius. “És la fórmula més eficaç per a fer compatible aquestes aus que ens ajuden a combatre les plagues de mosquits de forma natural sense que açò provoque un problema de brutícia en l'edifici”, ha destacat la regidora de Medi Ambient, María José Tormo.
A més, el departament instal·larà un panell informatiu sobre les orenetes per a conèixer la seua funció de control biològic sobre els mosquits i també saber distingir les diferents espècies. El contingut farà referència al valor simbòlic de les aus i servirà per a recolzar la labor divulgativa i educativa que el personal de la residència desenvolupa amb els escolars d'Almassora.
El projecte inclou també la instal·lació de nius artificials de falcia (Apus apus) per a facilitar la nidificació d'aquestes aus en alguns finestrals de l'edifici de les façanes aquest i oest. A més, avui finalitza el taller de construcció de refugis per a rates penades a l'IES Álvaro Falomir, una iniciativa a la qual es va sumar recentment l'institut Vila-roja, i amb la qual la comunitat educativa se suma la prevenció de les plagues de mosquits.

 

Tornar

 


Fobesa gestion medioambiental
Diaridelaplana.com
Email: info@diaridelaplana.com
© Diari de la Plana- Reservats tots els drets