L’AVL ha aprovat el Diccionari normatiu valencià amb un ampli consens

Vila-real - L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha aprovat en Ple, després de dotze anys de treball i per una àmplia majoria dels membres, el Diccionari normatiu valencià (DNV)

Diaridelaplana.com - 03/02/2014

En el Ple encara s’han debatut diverses esmenes tècniques presentades per alguns acadèmics, a l’objecte d’aconseguir el màxim consens possible, com finalment ha ocorregut i com ha sigut la norma habitual de l’Acadèmia. Primer, amb el Diccionari ortogràfic i de pronunciació del valencià (2005); després, amb la Gramàtica normativa valenciana (2006), i més recentment, amb la Gramàtica valenciana bàsica (2013).
El propòsit que ha guiat els membres de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, i especialment els components de la Comissió del Diccionari (Jordi Colomina, Rafael Alemany, Ramon Ferrer, Josep Palomero, Artur Ahuir i Manuel Pérez Saldanya), ha sigut proporcionar una obra útil, amb definicions adequades i actualitzades (93.349 entrades), per a un conjunt variat d’usuaris de la nostra llengua, conjuminant la tradició lexicogràfica amb la terminologia més moderna.
L’obra aborda amb normalitat la nostra realitat lingüística per a superar els conflictes onomàstics. L’AVL accepta la denominació llengua valenciana com la manera tradicional d’expressar respecte a la seua tradició onomàstica, compatible amb altres denominacions. De la mateixa manera, el reconeixement de la unitat de la llengua no comporta cap supeditació de les variants pròpies d’un territori respecte a les d’un altre.
El DNV és el resultat d’un treball col·lectiu fet amb rigor filològic, que aspira a integrar equilibradament les diferents sensibilitats lingüístiques al si de l’AVL. Per a la institució normativa la tasca no ha sigut fàcil, però el camí recorregut ha resultat positiu i s’anirà perfeccionant amb els suggeriments dels usuaris. Esta obra naix amb l’objectiu de ser filològicament i sociològicament acceptable per la major part possible de valencians.
Amb l’aprovació del Diccionari normatiu valencià, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua considera esta jornada com un dia històric per a la nostra llengua i per a la cultura del poble valencià. La data del 31 de gener del 2014 marcarà un abans i un després per a tots aquells ciutadans que estimen el signe d’identitat més emotiu i potent d’un poble. La setmana que ve ja estarà a disposició dels usuaris a través de la pàgina web de la institució.

 

Tornar

 


Fobesa gestion medioambiental
Diaridelaplana.com
Email: info@diaridelaplana.com
© Diari de la Plana- Reservats tots els drets