Cultura apropa la mem˛ria democrÓtica als ve´ns amb una setmana d' activitats

Vila-real - La ciutat de Vila-real celebrarÓ del 8 al 12 d'abril la primera setmana de la Mem˛ria Hist˛rica

Diaridelaplana.com - 27/03/2014

Amb el títol 'Memorial Democràtic, camins de llibertat', la iniciativa del departament Memorial Democràtic de la regidoria de Cultura pretén acostar al gran públic "una època de la nostra història i el nostre patrimoni col·lectiu per a alguns desconegut u oblidat", explica el regidor de l'àrea, Alberto Ibáñez. Per a això, s'ha programat una setmana d'espectacles multidisciplinaris, activitats culturals, lúdiques i reflexives que comptaran amb la participació de nombrosos artistes per a recrear diferents fets ocorreguts durant la II República, la Guerra Civil i la dictadura franquista. "Una oportunitat de reflexionar sobre la importància d'aquesta etapa històrica a través de diferents espectacles que combinen diverses manifestacions artístiques", detalla l'edil.

La primera jornada començarà el dimarts 8 d'abril amb 'La fragilitat d'Eros', una representació teatral dirigida a 250 alumnes d'instituts en l'Auditori Municipal. "Encara que la primera activitat està destinada a estudiants, la programació està pensada per al públic en general", concreta Ibañez, qui destaca que "hi haurà representacions teatrals, música, dansa i conferències amb la intenció d'oferir una visió motivadora dels esdeveniments històrics i de la vida quotidiana de diferents períodes a Vila-real". El dimecres 9 d'abril, al Casino Republicà, es presentarà dansa contemporània amb l'obra 'Pasos Callados', inspirada en els desapareguts i la seua memòria. El dia 10, es representarà l'espectacle 'Exhumación Materia Cruda' i el dia 11, Miquel Notari impartirà la conferència 'El conseller de Cultura, Francesc Bosch i Morata: una valencià a l'exili'.

El dissabte 12 d'abril finalitzarà la primera setmana de la Memòria Històrica amb un producció pròpia en la qual han participat escriptors, actors i músics locals encarregats de portar a terme una ruta teatralitzada dels esdeveniments del 1 de maig de 1931 a Vila-real, "amb l'ajuda de documents històrics de l'Arxiu Municipal de Vila-real, per a recrear l'atmosfera viscuda amb la celebració del Dia dels Treballadors i la proclamació de la República, en un marc de festa, alegria i esperança d'un canvi polític i social cap a la llibertat", apunta la dramaturga i investigadora Sonia Alejo.

Ibáñez ha volgut agrair la col·laboració tant de la investigadora com del coordinador de Cultura, Tomás Ibáñez, a més del "excel·lent" treball de l'arxiver municipal, Vicent Gil, per a poder celebrar aquesta primera setmana de la Memòria Històrica. L'edil anuncia la seua intenció de traslladar al ple la proposta de dedicar un carrer de la ciutat al qui va ser conseller de Cultura Francesc Bosch i Morata i "dignificar una figura clau per al poble valencià i els valors de la República".

 

Tornar

 


Fobesa gestion medioambiental
Diaridelaplana.com
Email: info@diaridelaplana.com
© Diari de la Plana- Reservats tots els drets