Vila-real eliminarā la vella depuradora de Vora Riu i derivarā les aigües residuals a les estacions

Vila-real - L'antiga depuradora de Vora Riu deixarā de funcionar en un termini aproximat d'any i mig

Diaridelaplana.com - 06/03/2015

El projecte, que es preveu aprovar al març, suposarà una inversió de 2,7 milions d'euros i consisteix principalment en la supressió de la depuradora de Vora Riu i la construcció de dues noves estacions de bombament -una d'elles en la mateixa ubicació de la depuradora- i les conduccions necessàries per a derivar les aigües cap a les depuradores d'Almassora i la mancomunada. A més, l'actuació contempla també l'adequació de col·lectors actuals per a resoldre les problemàtiques d'inundacions que es produeixen principalment en dos punts del terme municipal. "En un d'aquests punts", puntualitza Obiol, "serà necessari expropiar el sòl per al pas de les conduccions, en unes expropiacions que afectaran 14 propietaris i que assumirà també l'EPSAR, si bé el Departament de Territori es farà càrrec de la gestió". 

"Durant més de 15 anys, la depuradora de Vora Riu ha estat focus de controvèrsia política, ambiental econòmica. Ambiental, perquè no reuneix les condicions ambientals necessàries i ha estat font de problemes; econòmica perquè suposa per a l'Ajuntament un cost anual de 692.000 euros; i política perquè s'ha plantejat en ocasions el debat entre millorar-la o eliminar-la", assenyala Obiol. El regidor recorda, en aquest sentit, que l'anterior executiu municipal va presentar un projecte de "megadepuradora de 12 milions d'euros" que va haver de ser revisat a la baixa durant el mateix mandat fins a presentar un altre projecte per la meitat de pressupost. "Després l'EPSAR va posar sobre la taula una tercera via, la possible eliminació de la vella depuradora, que data de finals dels anys 70. Hem negociat i valorat els avantatges i inconvenients d'aquesta opció i hem decidit suprimir-la, eliminant també d'aquesta manera els costos econòmics i, sobretot, ambientals de la vella estació de Vora Riu", afegeix el regidor de Territori.

Obiol ha volgut agrair la col·laboració "lleial i seriosa" de l'EPSAR per a arribar a un acord "ferm". "Estem a l'espera de rebre el projecte definitiu, però ens han fet arribar ja un conveni, que estem revisant, a falta tan sols d'uns detalls", indica l'edil. En concret, Obiol s'ha referit a la necessitat que l'entitat autonòmica assumisca la gestió i manteniment dels set punts de bombament distribuïts en el terme municipal que, amb un cost de 30.000 euros anuals, assumeix en l'actualitat l'empresa concessionària de la depuradora, la concessió de la qual expirarà amb l'eliminació de l'estació. Per altra banda, l'acord garanteix "sobradament" la capacitat de depuració en el cas d'hipotètics desenvolupaments futurs i assegura també que la Comunitat de Regants de Vila-real mantindrà el dret d'aprofitament d'aigües depurades que té en l'actualitat. 

Amb un termini d'execució de set mesos, el calendari que l'EPSAR i l'Ajuntament de Vila-real barallen per a l'obra preveu l'exposició pública del projecte entre els mesos d'abril i maig i després s'obrirà el període de tramitació ambiental i administrativa durant aproximadament un any. La previsió és que les obres de supressió de la depuradora de Vora Riu puguen començar al maig de l'any 2016 ". Amb aquest acord, Vila-real no perd res; al contrari: guanya en capacitat de depuració i guanya en qualitat ambiental", conclou Obiol.

 

Tornar

 


Fobesa gestion medioambiental
Diaridelaplana.com
Email: info@diaridelaplana.com
© Diari de la Plana- Reservats tots els drets