El Termet es prepara per a rebre aquest diumenge més de 15.000 persones en la Festa per la Llengua

Vila-real - Vila-real es prepara per a rebre aquest diumenge més de 15.000 persones per a celebrar la 28a edició de la Festa per la Llengua.

Diaridelaplana.com - 25/03/2015

El paratge natural del Termet serà l'escenari d'una nova edició d'aquesta trobada d'escoles, que ha passat en diverses ocasions per la ciutat i en la qual els escolars i la defensa del valencià són els autèntics protagonistes. 

"Per a Vila-real és molt important poder rebre de nou una festa tan significativa com és aquesta trobada d'escoles, que reunirà milers de persones procedents de les comarques de la Plana i l'Alcalatén", ha indicat el regidor de Normalització Lingüística, Pasqual Batalla, durant la presentació dels actes previstos per a celebrar aquesta festa que organitza la Federació Escola Valenciana amb la implicació dels centres educatius de la ciutat i l'Ajuntament de Vila-real. "Des del departament estem fent tots els possibles per a col·laborar en l'organització i donar les majors facilitats perquè la XXVIII Festa per la Llengua siga tot un èxit", afirma l'edil. Així, es disposarà d'un autobús gratuït amb diverses parades, amb inici a l'avinguda Riu Ebre i final al Termet, i s'ha habilitat també una zona de pàrquing gratuït als Carmelites "perquè la gent de fora de Vila-real puga aparcar allí el seu vehicle". "A més, hem fet un esforç perquè l'espectacle de Xarxa Teatre El senyor Tornavís pose el punt i final a aquest dia", afegeix Batalla.

La programació, que compta amb la participació d'AMPA, escoles i instituts de la Plana i l'Alcalatén, acompanyades per associacions, editorials i entitats cíviques, arrancarà a les 10.00 hores amb el muntatge de paradetes i l'obertura de tallers de tot tipus, en la seua majoria dedicats a manualitats i la gastronomia tradicional. "Hi haurà unes 100 paradetes, prop de 50 seran representants dels centres educatius i la resta són d'editorials, associacions cíviques i culturals", detalla el tècnic de la Federació Escola Valenciana a Castelló, Toni Vizcarro. 

"Encara que és una festa lúdica i festiva no hem d'oblidar que, principalment, es tracta d'una trobada reivindicativa i més encara en un moment com l'actual, quan a la nostra llengua no se la tracta gens bé i fins i tot, moltes vegades, se la maltracta", expressa Batalla. En aquest sentit, la representant de la Comissió d'Educació d'Escola Valenciana, Dolors Ibáñez, lamenta que "fa temps que estem sofrint als centres una situació dura i difícil. Les retallades i tancaments de línies d'ensenyament en valencià fa que retrocedim a temps passats. Per això, hem decidit aprofitar aquesta part reivindicativa que té l'acte per a defensar l'escola que volem". I és que 'L'escola que volem' és, precisament, el lema d'aquest any "per a reclamar una escola pública, laica i inclusiva on es tinga en compte a tots els xiquets i xiquetes i que, alhora, siga una base poderosa perquè tots els alumnes puguen integrar-se plenament en la societat, millorar-la i sentir-se part activa d'ella". 

A més, i aprofitant la convocatòria d'aquesta festa, l'Ajuntament de Vila-real ha organitzat nombroses activitats culturals durant tot el mes de març com exposicions, conferències, cinema o teatre que finalitzaran divendres que ve, 27 de març, amb el lliurment dels Premis Sambori, on participaran 4.500 alumnes i 50 centres de les comarques de Castelló.

 

Tornar

 


Fobesa gestion medioambiental
Diaridelaplana.com
Email: info@diaridelaplana.com
© Diari de la Plana- Reservats tots els drets