Un miler d'espectadors avala les projeccions de la majoria d'edat de Cineculpable

Vila-real - El XVIII Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-real, Cineculpable, ha atret un miler d'amants del cinema en xicotet format en les quatre jornades de projeccions organitzades aquesta setmana en l'Auditori de Vila-real

Diaridelaplana.com - 30/11/2015

El XVIII Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-real, Cineculpable, ha atret un miler d'amants del cinema en xicotet format en les quatre jornades de projeccions organitzades aquesta setmana en l'Auditori de Vila-real i que han inclòs entre els 36 curtmetratges de la Secció Provincial i la Secció Oficial dos candidats als Goya, vuit obres internacionals i molts rostres coneguts en la xicoteta i la gran pantalla.

El festival "més internacional" de Vila-real, en paraules del regidor de Joventut de la ciutat, Xavi Ochando, va tancar anit amb la gala de lliurament de premis, que va reunir a més de 500 persones en l'Auditori, l'edició de la seua majoria d'edat. Aquest 2015 ha suposat per al certamen el pas de l'adolescència a la maduresa, "i ho hem aconseguit mantenint la qualitat", ha assenyalat la coordinadora de Cineculpable, Sonia de la Vega. En la mateixa línia es pronunciava dies abans de l'inici de la cita cinematogràfica la 'madrina' d'enguany, l'actriu Ana Otero, Culpable 2015: "És un festival valent, i de coherència cultural, perquè aguantar 18 anys i que no s'haja quedat en una anècdota és un èxit".

Una qualitat plasmada també en les produccions que porten el segell de realitzadors i realitzadores locals i provincials. Anit el Premi del Públic va ser para Suena un tema de jazz, del vila-realenc Sergio Tellols, que va aconseguir també alçar-se amb les 'manilles' al Millor Curt Provincial. "Això demostra que el festival creix, i que ho fa també de la mà de directors d'ací", afegeix Ochando.

Per a l'edil és més que destacable l'increment d'obres internacionals presentades a concurs, i és que aquest ha estat l'any amb més participació estrangera: 31 dels 300 curts enviats, enfront dels 25 d'altres nacionalitats de 2014. Destaquen també les coproduccions, incloses les dutes a terme pels propis autors castellonencs, com és el cas de Tongasoa et le vazaha (Vila-real-Madagascar) o de A Family Man (Sogorb-EEUU).

"A més de la repercussió internacional que el festival té per a Vila-real, estem exportant obres i actors a altres països, i és que no només volem importar cinema, sinó que també volem aconseguir que el que es fa ací es conega en la resta del món, i Cineculpable és una bona plataforma", assevera l'edil.

El festival ha acollit en les seues vuit jornades una àmplia gamma d'activitats al marge de les quatre sessions de projeccions. Una taula redona amb actors i actrius de la província, una trobada de festivals i mostres audiovisuals, un taller sobre interpretació i construcció de personatges impartit per Ana Otero, una xarrada sobre narrativa visual i anàlisi cinematogràfica per part de Cultura Visual de l'UJI o un debat sobre la desaparició de les sales de cinema a Castelló se sumen a la llarga llista d'accions promogudes des del certamen que han tingut al setè art i al món audiovisual en general com a epicentre. 

També aquest ha estat l'eix del Cinexpress, una iniciativa que persegueix despertar entre els estudiants de Secundària l'interès pel sector audiovisual a través del rodatge i edició dels seus propis curts -que es van visionar anit en la gala- i que ha implicat aquest any a una vintena d'alumnes dels instituts Miralcamp, Francesc Tàrrega, Broch i Llop i Fundació Flors de la ciutat.

Cineculpable 2015 ha repartit 7.800 euros en premis, 3.000 d'ells per al Millor Curtmetratge de la Secció Oficial, que anit es va emportar Hasta que la celda nos separe, una atípica comèdia dirigida pels porto-riquenys Marianna M. i Joserro Emmanuelli. Baixat el teló de manera oficial i amb 18 ja complerts, Cineculpable encara amb il·lusió el seu camí cap a la maduresa. "A partir d'ara toca començar a treballar de ple ja en la propera edició, buscant sempre seguir sumant participació, repercussió i qualitat", conclouen els seus organitzadors.

 

Tornar

 


Fobesa gestion medioambiental
Diaridelaplana.com
Email: info@diaridelaplana.com
© Diari de la Plana- Reservats tots els drets