El Memorial Democrātic torna la mirada als 80 anys de la Guerra Civil

Vila-real - Coincidint amb el 80é aniversari de l'esclat de la Guerra Civil espanyola, el Memorial Democrātic celebra aquest mes la tercera ediciķ amb una completa programaciķ

Diaridelaplana.com - 07/04/2016

Coincidint amb el 80é aniversari de l'esclat de la Guerra Civil espanyola, el Memorial Democràtic celebra aquest mes la tercera edició amb una completa programació que, a partir de teatre, exposicions i conferències, tornarà la mirada al Vila-real de fa 80 anys per a "educar per la pau, la convivència i contra la intolerància, sense pretendre mai revisar la història". El regidor de Cultura, Eduardo Pérez, acompanyat de la directora del Memorial, Sonia Alejo, ha presentat aquest matí la tercera edició d'unes jornades "pioneres" que, a través d'un important treball de documentació, pretenen oferir una visió àmplia, tant local com estatal, del que sens dubte és "l'episodi més tràgic de la història d'Espanya".

 

"La Guerra Civil va suposar el fracàs d'un model de societat que es va començar a construir a Espanya en el segle XIX; un fracàs que va ser de tots. Amb el Memorial Democràtic volem fer veure, sense revisar la història ni parlar de bons i roïns, que una guerra civil és el pitjor que li pot passar a una societat", explica Pérez. Amb aquest objectiu, la programació del cicle inclou activitats enfocades a un públic escolar, com les xarrades del Moviment contra la Intolerància o l'obra de teatre Ligeros de equipaje, que abordarà demà la situació dels exiliats de guerra (Auditori, 11.30 h). Una conferència de Julián Casanova -"una de les personalitats amb major coneixement d'aquesta etapa històrica", puntualitza Pérez- el dia 21 és un dels plats forts de la programació del Memorial, que centra la seua mirada en l'àmbit local per a recordar com es va viure el conflicte armat en la ciutat a través de l'exposició "La Guerra Civil a Vila-real", de Domingo Font i Antoni Pitarch (8 d'abril, Casa de l'Oli), i la tercera edició de la ruta del Memorial, un recorregut teatralitzat sobre la base d'un important treball previ de documentació amb el qual la companyia La Medusa recuperarà l'esclat de la guerra a la ciutat. 

 

"La ruta del Memorial és una peça de teatre document, amb una part de ficció i una altra basada en la documentació que hem pogut recopilar d'aquest moment històric gràcies a la col·laboració de l'Arxiu Municipal, el Grup per a la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló o el Grup d'Estudi i Fonts Orals de l'UJI", explica la directora. A partir d'aquesta documentació, i amb la col·laboració també dels alumnes de l'Escola Municipal de Teatre i actors professionals, la ruta recrea l'esclat de la guerra a Vila-real i la vida en la ciutat abans i després de la guerra. Per a això, entre 20 i 30 actors participaran en un itinerari teatralitzat que recorrerà la plaça i Raval de Sant Pasqual, el carrer Major i la plaça Major. 

 

Més enllà del mes d'abril, el III Memorial Democràtic es completa enguany amb l'exposició "Metralla", de Carles Abad, amb il·lustracions inspirades en haikus que "aconsegueixen captar a la perfecció l'essència d'aquesta composició poètica japonesa de frases breus i impactants". La mostra, basada en els textos de Pasqual Mas, s'inaugurarà el 3 de juny i estarà exposada a la Casa de Polo fins al 21 d'agost.

 

Tornar

 


Fobesa gestion medioambiental
Diaridelaplana.com
Email: info@diaridelaplana.com
© Diari de la Plana- Reservats tots els drets