El centre de dia Lluís Alcanyís tracta 156 persones en 2015

Vila-real - El centre de dia terapèutic per a la deshabituació, rehabilitació i reinserció social Lluís Alcanyís de Vila-real ha obert 156 expedients de tractament a persones amb algun tipus d'addicció durant el 2015

Diaridelaplana.com - 05/07/2016

Es tracta de la segona xifra més alta en la història del servei, després de 1999, any en el qual va coincidir la derivació de pacients de la sanitat pública afectats per ludopatia, i a la qual segueix el 2014, amb 143 expedients. Així ho han confirmat la regidora de Sanitat, Silvia Gómez, i el treballador social del centre de dia Santi Agost durant la presentació de la memòria anual del servei en 2015, on han destacat el canvi de la societat produït, en part, a causa de la crisi.

"Parlem d'un centre de referència a nivell de la Comunitat Valenciana, que compta amb professionals molt qualificats que no deixen de formar-se per a oferir una millor atenció adaptada a la nova i canviant realitat social", explica Gómez, qui destaca que "des de l'engegada del servei, ha evolucionat molt la situació i també el perfil dels qui acudeixen a la recerca d'ajuda".

En aquest sentit, segons l'últim balanç del centre, cada vegada són més les dones que fan el pas, encara que els homes segueixen ocupant el percentatge majoritari de les atencions. En línies generals, la demanda del 2015 correspon en un 35% a l'addicció únicament al cànnabis; en un 9% a la cocaïna, i en un 23% a l'alcohol, mentre un 18% es refereix al consum combinat de dos o més substàncies, conegut com politoxicomania.

El cànnabis segueix sent la droga més consumida pels qui demanen ajuda, seguida de l'alcohol i de la coca, el consum de la qual ha variat i es pren amb algun altre producte. Per edats, des del 2008 s'ha registrat un increment dels usuaris d'entre 50 i 60 anys, passant de 24 en 2008, a 41 en 2015, igual que ocorre amb els menors de 20 anys, la xifra dels quals es manté en un ascens constant.

Per gènere, destaca l'increment en el nombre de dones ateses, que des de 2012 ha passat de 26 a 34, sent aquestes els qui major continuïtat experimenten en el tractament. "La permanència és un factor fonamental i en 2015 hem aconseguit que més persones hagen superat els 10 mesos de continuïtat en el centre, una cosa molt positiva", explica Agost, qui destaca que l'activitat en els diferents grups de suport també ha aconseguit mantenir una estabilitat en la mitjana diària d'assistents, sent el grup de ludopatia el més nombrós, amb persones que "porten molt de temps venint i que en gran part dels casos ho han superat, però segueixen assistint com a reforç".

El grup de cànnabis entre adolescents també s'ha mantingut, "tenint en compte que als joves sempre els costa més comprometre's", igual que ha succeït amb el grup de pares de joves consumidors d'aquesta droga, que "al principi no entenien el motiu de venir al grup d'ajuda i des de fa un temps hem aconseguit que vegen la seua utilitat, que vinguen contents i que siga un grup dinàmic i es donen suport entre ells".

D'altra banda, en el centre de dia es realitzen controls de substàncies tòxiques als usuaris, amb un alt percentatge de negatius, la qual cosa suposa que "durant tres o quatre setmanes han sigut capaços de deixar de consumir". En el cas del cànnabis, ho aconsegueixen el 81%; en cocaïna són el 94% i en politoxicomania el 88% aconsegueix l'abstinència total.

 Gómez s'ha mostrat orgullosa de comptar amb tècnics "molt preparats, que ens han fet ser un referent, ja que a més de que tenen una gran vocació, no deixen de formar-se i de formar, aconseguint adaptar-se a noves realitats i a un perfil molt diversificat dels consumidors que abarca majors rangs de població", conclou.

 

Tornar

 


Fobesa gestion medioambiental
Diaridelaplana.com
Email: info@diaridelaplana.com
© Diari de la Plana- Reservats tots els drets