El Consorci aconsella no pescar a la desembocadura del riu durant la reproducció de les aus

Vila-real - Centenars d'aus aquàtiques o lligades als aiguamolls trien la tranquil·litat de la desembocadura del riu Millars per tal de dur endavant la seua descendència durant els mesos de primavera i estiu

Diaridelaplana.com - 01/07/2016

El Consorci del Millars, responsable de vetlar per la protecció del paratge, recorda un any més la importància que té per al futur de moltes espècies d'aus l'èxit de la reproducció. Per aquest motiu és molt important no causar molèsties durant el delicat període de la nidificació. D'aquesta manera, l'organisme aconsella deixar de fer algunes activitats com la pesca continental en les basses que es formen en el llit del riu, la pràctica del senderisme i de la bicicleta de cros per fora de les rutes assenyalades o la fotografia de natura, entre d'altres.

El tram final del riu Millars, entre les poblacions de Vila-real, Borriana i Almassora, atresora una rellevant importància ecològica a causa de diversos factors com per exemple la formació de llacunes poc profundes riques en vegetació aquàtica i subaquàtica i la presència, més o menys constant, d'aigua. Aquestes característiques permeten l'arribada i la continuïtat de desenes d'aus com anàtids, agrons, gavines, limícoles i xicotets pardalets habitants de llacunes i zones humides. A partir de la primavera i fins ben entrat l'estiu moltes d'aquestes aus aprofiten la tranquil·litat del paratge per a reproduir-se. La presència de pescadors continentals que accedeixen a les xicotetes basses i llacunes que es formen a la desembocadura per a pescar peixos d'aigua dolça com carpes, barbs i altres espècies pot provocar molèsties importants entre les aus nidificants. Així mateix, l'accés a aquestes zones d'altres col·lectius com senderistes, practicants de bicicleta o qualsevol altra persona que entre pel mig del llit del riu pot provocar molèsties. Aquest fet, en moltes ocasions, provoca l'abandó de molts nius amb ous i pollets per part dels seus progenitors. 

La desembocadura del Millars és un dels paratges protegits més importants de la província de Castelló. El tram final del riu, entre les poblacions de Vila-real, Almassora i Borriana, alberga una població nidificant d'aus molt important protagonitzada per diverses espècies com són el gall de canyar (Porphyrio porphyrio), la camallarga (Himantopus himantopus), el corriol camanegre (Charadrius alexandrinus), el martinet comú (Ixobrychus minutus), el corriol menut (Charadrius dubius) o la boscarla mostatxuda (Acrocephalus melanopogon) d'entre altres.

E Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars atresora a més altres figures de protecció europees com són Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i Lloc d'Interés Comunitari (LIC).

 

Tornar

 


Fobesa gestion medioambiental
Diaridelaplana.com
Email: info@diaridelaplana.com
© Diari de la Plana- Reservats tots els drets